Miskolc határozottan fellép az omladozó épülethomlokzatok ellen

Megosztás

Bevezette a miskolci önkormányzat a településképi kötelezés intézményét, melynek lényege, hogy a hivatal kötelezheti a belvárosi épületek tulajdonosait az ingatlanok rendbetételére. Ezzel üzenve hadat a veszélyes és nem éppen esztétikus homlokzatoknak.

Augusztus 29-én a Weidlich-palota körülbelül tíz éve felújított homlokzatának egy része omlott le, néhány nappal korábban pedig a Széchenyi utca 33. számú épületé. Mindkét vakolatomlás problémát jelentett – nem csak a házban élők, de az egész belváros szempontjából, hiszen a balesetveszély elhárításáig az utcát is le kellett zárni.

– A miskolciak érdeke az, hogy a belváros képe rendezett legyen – jelentette ki néhány napra rá Szopkó Tibor a helyszínen, hozzátéve: ennek érdekében vezeti be az önkormányzat a településképi kötelezés intézményét, mellyel párhuzamosan helyreállítják azokat a belvárosi homlokzatokat, melyek az elmúlt időszakban sérültek meg.

Az alpolgármester akkor azt is elmondta, hogy azokat az ingatlantulajdonosokat, akik nem rendelkeznek a felújításhoz szükséges pénzügyi forrásokkal valamilyen módon segítik majd. Ezt követően szeptembertől el is kezdték felvenni a kapcsolatot az érintett tulajdonosokkal. Első körben csak párbeszédet kezdeményeztek a lehetséges megoldásokról.

Mint azt azóta megtudtuk: a város több évtizeden keresztül nem alkalmazta az egyébként rendelkezésére álló településképi kötelezés intézményét. A történteket követően azonban – a főépítészeti kabinet kezdeményezésére – az önkormányzat megteremtette a jogintézmény alkalmazásának lehetőségét.

Innentől fogva tehát „településképi kötelezési eljárás a településképi követelmények megsértése, be nem tartása, a településképi bejelentés elmulasztása vagy a bejelentési eljárás során tudomásul vett tevékenységtől eltérő végrehajtás esetén” számításba jöhet Miskolcon is. Tizenhárom esetben már felhívást tett közzé a városháza a különböző elhanyagolt ingatlanok tulajdonosánál. (via Minap.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek